Ποινή €90 εκατ. στην Τουρκία επέβαλε το ΕΔΑΔ για εισβολή στην Κύπρο

poini-90-ekat-stin-tourkia-epevale-to-edad-thΣτρασβούργο: Αποζημίωση – ρεκόρ ύψους 90 εκατ. ευρώ επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον της Τουρκίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν στην Κύπρο κατά και μετά την τουρκική εισβολή (υπόθεση Κύπρος κατά Τουρκίας).
Τα 30 απ` αυτά τα εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.
Δείτε την απόφαση του ΕΔΑΔ

Σύμφωνα με την απόφαση, η Τουρκία υποχρεούται να καταβάλει την αποζημίωση εντός τριμήνου, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχει την υποχρέωση εντός 18 μηνών από την παραλαβή των χρημάτων να διανέμει τα ποσά στους ενδιαφερόμενους, δηλαδή στους συγγενείς των αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους.

Η ποινή του ΕΔΑΔ είναι η πιο βαριά που έχει εκδοθεί εναντίον της Τουρκίας μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του.

Η απόφαση είχε ληφθεί στις 10 Μαΐου του 2001 και γινόταν αναφορά σε 14 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την ποινή σε μεταγενέστερο στάδιο.

Με βάση την απόφαση υπήρχε παραβίαση του δεύτερου άρθρου για τον δικαίωμα διαβίωσης, του άρθρου 3 για τα βασανιστήρια, του άρθρου 5 την ασφάλεια του ατόμου και την ελευθερία, του άρθρου 6 για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, του άρθρου 8 για τον σεβασμό στην ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή, του άρθρου 9 για ελευθερία στην θρησκεία και την συνείδηση, του άρθρου 10 για την ελευθερία έκφρασης, του άρθρου 13 για το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής, του άρθρου 1 του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου 1 για το δικαίωμα στην περιουσία.

Η πιο βαριά ποινή αποζημίωσης από το ΕΔΑΔ σε σχέση με την Κύπρο εναντίον της Τουρκίας επιβλήθηκε το 2009 και αφορούσε το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υποθέσεις αυτές είχαν ξεκινήσει πριν ιδρυθεί η λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.

Πώς σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ ως πρόστιμο επέβαλε το ΕΔΑΔ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο, αναπαράγουν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στα πρωτοσέλιδα τους.

Τα τουρκικά μέσα χαρακτηρίζουν το ύψος της της αποζημίωση ως ρεκόρ.

Νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η απόφαση δεν δεσμεύει την Τουρκία από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι έκαναν εργασίες γι αυτό το θέμα. “Αυτή η δίκη επανήλθε στην επικαιρότητα έπειτα από δέκα χρόνια. Οπωσδήποτε από άποψης διεθνούς δικαίου δεν είναι δεσμευτική ούτε και από δικής μας πλευράς δηλώνει κάποια αξία. Από πλευράς δικαίου πέραν των μειονεκτημάτων της είναι λάθος και η χρονική στιγμή. Την ώρα που στην Κύπρο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία με πρωτοβουλία της Τουρκίας, δεν είναι σωστό αυτό από ψυχολογικής άποψης για τις διαπραγματεύσεις. Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν συνάδει με την ψυχολογική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα τουρκικά κανάλια σχολιάζουν ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: philenews, euronews

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s