Δείτε τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Κύπρο

deite-tis-earines-provlepseis-tis-komision-gia-tin-kypro-thΕξοδος από την ύφεση σε ένα χρόνο
Βρυξέλλες: Τρία «ρίσκα» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της κυπριακής οικονομίας, καταγράφει η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις, τις οποίες δημοσιοποίησε σήμερα.
Διαβάστε όλες τις προβλέψεις της Κομισιόν, για την κάθε χώρα, εδώ 

1. Μια περισσότερο παρατεταμένη περίοδος στενότητας στη παροχή πιστώσεων», «ή/και μια πιο αργή μείωση του χρέους των νοικοκυριών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβολή την ανάκαμψη της οικονομίας».

2. «Οι μεγάλοι εμπορικοί δεσμοί της Κύπρου με τη Ρωσία», ενδέχεται να οδηγήσουν στην «πρόκληση ζημίας στις εξαγωγές» της νήσου, «σε περίπτωση κατά την οποία προκύψουν αρνητικές δευτερογενείς εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

3. Σημαντικό αρνητικό «ρίσκο» εντοπίζεται και στο επίπεδο του πληθωρισμού, καθώς επισημαίνεται το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μετακύλισης στον καταναλωτή των τιμών από την συνεχιζόμενη προσαρμογή της ανταγωνιστικότητας.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν οριστικοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο και  αποτυπώνουν τις εκτιμήσεις του αναθεωρημένου Μνημονίου, μετά την τρίτη κατά σειρά αξιολόγηση της Τρόικα. Διατυπώνουν τη θέση ότι η ύφεση που καταγράφηκε το 2013, -5,4%, ήταν ηπιότερη του αναμενόμενου (-8,7%), ότι θα επιβραδυνθεί το 2014 στο -4,8%, ενώ το 2015 θα σηματοδοτήσει την επάνοδο στην ανάπτυξη, με το ΑΕΠ να κινείται ανοδικά κατά 0,9%.

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s