Σκοτσέζικο ντους από Moody’s: Αναβαθμίζει τις τράπεζες αλλά προβλέπει αύξηση των «κόκκινων» δανείων

moodys-660_10Με αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος «αποζημίωσε» την Αθήνα η MOODY’S, μετά από το «πάγωμα» της αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία.

Με ανακοίνωση του ο Οίκος χαρακτηρίζει ως «σταθερό» το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, έναντι «αρνητικού», που ήταν η προηγούμενη αξιολόγηση, θεωρώντας ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρόσβαση εκ νέου στις διεθνείς αγορές, θα αμβλύνουν τις κεφαλαιακές πιέσεις, οδηγώντας σταδιακά σε κερδοφορία το 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Οίκο, παρά την αδύναμη εσωτερική ζήτηση λόγω των μισθολογικών περικοπών αλλά και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το περιβάλλον για τις τράπεζες σταδιακά θα βελτιωθεί.

Κάπου εδώ τελειώνουν, όμως, τα καλά νέα, αφού οι προβλέψεις της MOODY’S για την προοπτική του ΑΕΠ είναι σαφώς χαμηλότερες από αυτές που ενσωματώνονται στο Μεσοπρόθεσμο και στο βασικό σενάριο για τη βιωσιμότητα του Χρέους. Συγκεκριμένα, ο Οίκος εκτιμά ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα “τρέξει” με ρυθμούς 0,3% και το 2015 με ρυθμούς 1,2%, όταν οι προβλέψεις της Τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι 0,6% και 2,9% αντιστοίχως.

Μερική ψυχρολουσία για τα κόκκινα δάνεια

Ελαφρά… ψυχρολουσία χαρακτηρίζονται και οι εκτιμήσεις του Οίκου για τη δυναμική των “κόκκινων” δανείων, μετά από τις θετικές διαπιστώσεις που κάνει η MOODY’S για τον… απογαλακτισμό του τραπεζικού συστήματος από τον Μηχανισμό Έκτακτης Χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Μπορεί, λοιπόν, ο Οίκος να διαπιστώνει ότι στο τέλος του 2013 ο ρυθμός εξάρτησης από τον ELA περιορίστηκε στο 19% του συνόλου των ενεργητικών, από 34,6% τον Δεκέμβριο του 2012, εκτιμά όμως ότι και το 2014 οι τράπεζες θα “γράψουν” ζημιές λόγω της αύξησης των προβλέψεων επί επισφαλών απαιτήσεων, που συνεχίζουν να αυξάνονται. Έτσι, αν και η MOODY’S επισημαίνει ότι ο ρυθμός επιβραδύνεται, εκτιμά ότι τα “κόκκινα” δάνεια θα εκτιναχθούν στο 37% στο τέλος του έτους, από 31,7% στο τέλος του 2013!

Όσον αφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τις εκτιμά στα 7,5 δισ ευρώ, εκτίμηση που σύμφωνα με τον Οίκο δεν απέχει πολύ από τα 6,4 δισ ευρώ που προβλέπει το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

http://www.iefimerida.gr

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s