Συμφωνία των G7 για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

oukrania-ktiria-upo-katalipsi-sto-louxanskΟι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησαν να κινηθούν γρήγορα στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξ αιτίας της κρίσης της Ουκρανίας.

Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι κάθε χώρα της G7 θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι στοχευμένες κυρώσεις όπως και η εφαρμογή τους, διευκρινίζοντας ότι ενώ τα μέτρα θα πρέπει να είναι συντονισμένα δεν θα είναι κατ ‘ανάγκη ταυτόσημα. Ανακοινώσεις αναμένονται τη Δευτέρα.

Οι νέες κυρώσεις εφαρμόζονται ως πράξη τιμωρίας κατά της Ρωσία για τη μη συμμόρφωσή της με τη διεθνή συμφωνία της Γενεύης με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία, όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Ομάδας των 7 που γνωστοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο και ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι στη Νότια Κορέα σε επίσημη επίσκεψη.

«Λόγω του επείγοντος του χαρακτήρα της υπόθεσης και για να διασφαλιστεί η δυνατότητα για μια επιτυχημένη και ειρηνική δημοκρατική ψηφοφορία τον επόμενο μήνα στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας , έχουμε δεσμευτεί να δράσουμε επειγόντως και να εντείνουμε τις στοχευμένες κυρώσεις και τα μέτρα κατά των ενεργειών της Ρωσίας»,αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Τα μέτρα δεν διευκρινίζονται, ωστόσο, υπάρχει προειδοποίηση ότι «συνεχίζουμε την προετοιμασία για να προχωρήσουμε σε ευρύτερες και συντονισμένες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που θα επιβάλλουν οι περιστάσεις».

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της ομάδας των ανέφεραν ότι « η πόρτα παραμένει ανοικτή για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης» και κάλεσαν τη Ρωσία να σεβαστή τη συμφωνία της Γενεύης .

Παραβιάσεις

Στο μεταξύ, ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο σε αρκετές φορές τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο συνταγματάρχης Γουόρεν κάλεσε όμως τη Μόσχα να «λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» στην Ουκρανία.
Επικαλούμενη αξιωματούχους που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι  τα αεροσκάφη ίσως να δοκίμαζαν τα ραντάρ της Ουκρανίας ή απλά έκαναν επίδειξη δύναμης.

Πηγή: Reuters

http://www.naftemporiki.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s