Το «Internet of Things» είναι το νέο οικονομικό «Ελ Ντοράντο»

Internet-of-Things-640x400Εννέα δισεκατομμύρια καθημερινές συσκευές θα είναι διασυνδεδεμένες ως το 2018 – περισσότερες από όλα τα PC, τα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες μαζί!

Την προηγούμενη δεκατία όλες οι προφητείες του ψηφιακού μας μέλλοντος μιλούσαν για τη «σύγκλιση», δηλαδή τη στιγμή κατά την οποία ο ψηφιακός κόσμος θα έβρισκε εφαρμογή στις καθημερινές μας συσκευές, εννοώντας κυρίως το τηλέφωνο.

Τώρα που η λέξη έχει πάρει πια άλλη έννοια και το τηλέφωνο -και σύντομα τα ρολόγια- ενσωματώνουν όλο και περισσότερες λειτουργίες, το επόμενο βήμα είναι η διασύνδεση κάθε αντικειμένου που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα. Από θερμοστάτες μέχρι παρκόμετρα. Οι αναλύσεις μιλούν ήδη για μια αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι προ 15ετίας προβλέψεις μιλούσαν για ψυγεία που θα ξέρουν πότε τελείωσε το γάλα και θα το παραγγέλνουν μόνα τους από το σούπερ μάρκετ ή θα προσθέτουν αυτόματα στη λίστα σας για τα ψώνια. Σήμερα η λίστα περιλαμβάνει εφαρμογές που δεν θα φανταζόταν κανείς, κάποιες λειτουργούν ήδη, τις οποίες βρίσκει κανείς τόσο στα σπίτια όσο -πολύ περισσότερο- στις business to business υπηρεσίες.

Η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού δικτύων Cisco προβλέπει πως μια από τις πιο κερδοφόρες εφαρμογές του Internet των Πραγμάτων θα είναι διαφημιστικές πινακίδες που θα είναι μόνιμα online. Εξίσου αποδοτικές θα είναι εφαρμογές λειτουργίας και παρακολούθησης της παραγωγής σε «έξυπνα» εργοστάσια που θα «μιλούν» με τις αποθήκες, τα φορτηγά κ.λπ. επιτυγχάνοντας καλύτερη ροή και διάθεση των προϊόντων.

Η εταιρεία ερευνών και συμβούλων Machina διεξήγαγε πρόσφατα μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 2020 εφαρμογές όπως τα διόδια και η ελεγχόμενη κυκλοφορία θα αντιπροσωπεύουν μια αγορά αξίας $100 δισ., ενώ άλλα $30 δισ. υπολογίζεται ότι θα είναι η αγορά διαχείρισης «έξυπνων» παρκομέτρων που θα «εκπέμπουν» τη θέση τους στο διαδίκτυο.

Στο Σινσινάτι των ΗΠΑ τοποθετήθηκαν πρόσφατα αισθητήρες στους κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης και μπήκε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα χρέωσης ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων του κάθε σπιτιού. Το αποτέλεσμα; Τα απορρίμματα μειώθηκαν κατά 17% και η ανακύκλωση αυξήθηκε κατά 49%, με το οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος να είναι προφανές.

Την ίδια ώρα, πόλεις όπως η Ντόχα του Κατάρ, το Σάο Πάολο στη Βραζιλία και το Πεκίνο στην Κίνα τοποθετούν ήδη αισθητήρες στο σύστημα ύδρευσης για την έγκαιρη ανίχνευση των διαρροών και την άμεση ειδοποίηση σε περίπτωση που κάποιος αγωγός σπάσει ή υποστεί ζημιά. Έχουν πετύχει μείωση 50% του νερού που χάνεται από διαρροές.

Το ίδρυμα ερευνών McKinsey Global Institute έχει υπολογίσει πως με τη χρήση «έξυπνων» δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που θα αυξομειώνουν την τιμή και τη διάθεση ανάλογα με τη ζήτηση, το όφελος θα κυμαίνεται από 200 έως $500 δισ. ετησίως από το 2025 και μετά!

http://www.fortunegreece.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s