Η Αστυνομία τους άφησε να σκοτωθούν

tous-afisan-na-skotothoun-thΕίχε σχέδιο να μην συναντηθούν οι οπαδοί το οποίο όμως δεν εφάρμοσε
Λευκωσία: Η επόμενη μέρα του ντέρμπι μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ βρήκε τις ηγεσίες των δύο ομάδων να στρέφουν ταυτόχρονα τα πυρά τους κατά της Αστυνομίας και να της επιρρίπτουν ευθύνες για τα επεισόδια μεταξύ των φιλάθλων τους που είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα, ένας από αυτούς -φίλαθλος της λευκωσιάτικης ομάδας, ηλικίας 27 χρόνων- να χάσει το μάτι του, ενώ αρκετοί άλλοι να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Την ίδια στιγμή, η Αστυνομία, συμμετέχοντας στο «παιχνίδι της κολοκυθιάς» επιρρίπτει ευθύνη στα σωματεία. ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ, ωστόσο, κατακρίνουν το αστυνομικό σχέδιο δράσης για πρόληψη των επεισοδίων και τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε η Αστυνομία ηθελημένα ή άθελα να επιτρέψει να έρθουν σε επαφή οπαδοί τους.Το τραγικό θύμα της αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ των οπαδών που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τον αγώνα κοντά στο νέο ΓΣΠ, ο 27χρονος οπαδός του ΑΠΟΕΛ, χτυπήθηκε με τσιμεντόπετρα στο μάτι, ενώ ήταν συνοδηγός σε αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο πατέρας του.

Δεύτερο άτομο, μέλος της Αστυνομίας, τραυματίστηκε επίσης σοβαρά κατά τα επεισόδια και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία έχει υποβληθεί.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν 15 συνολικά οπαδοί των δύο ομάδων και έξι αστυνομικοί.

Η Αστυνομία συνέλαβε για συμμετοχή στα επεισόδια εννέα άτομα, ενώ επίκεινται και άλλες συλλήψεις.

Τα επεισόδια-μαχαιριά στην καρδιά του κυπριακού ποδοσφαίρου, προκλήθηκαν κοντά στον κυκλοφοριακό κόμβο των Λατσιών, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, όταν εκατοντάδες οργανωμένοι οπαδοί των δύο ομάδων συναντήθηκαν κοντά στο στάδιο και άρχισαν πετροπόλεμο και ρίψη κροτίδων, βομβών μολότοφ και άλλων αντικειμένων. O ειδικός αντιτρομοκρατικός ουλαμός της Αστυνομίας, στην προσπάθειά του να επιβάλει τάξη χρησιμοποίησε δακρυγόνα και έκλεισε τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, για να μην θυματοποιηθούν και διερχόμενοι οδηγοί, που δεν είχαν καμία σχέση με τον ποδοσφαιρικό αγώνα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οπαδοί έβαλαν φωτιές στην περιοχή γύρω από το στάδιο, ενώ προκάλεσαν και μεγάλες ζημιές σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, διέταξε έρευνα για τα επεισόδια, ενώ συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη σύσκεψη, στην οποία όμως δεν προσκλήθηκαν τα δύο σωματεία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, είπε ότι είναι άδικο να επιρρίπτονται ευθύνες στην Αστυνομία, επέρριψε την ευθύνη στους οπαδούς των δύο ομάδων και δήλωσε ότι ο αγώνας αστυνομεύθηκε από 300 μέλη της Δύναμης.

Τα δύο σωματεία, με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν τα επεισόδια. Το ΑΠΟΕΛ κατηγορεί την Αστυνομία για ανικανότητα, διότι απέτυχε παταγωδώς στην υποχρέωση που της έχει αναθέσει η Πολιτεία για προστασία των πολιτών.

Η ΑΕΛ από την πλευρά της κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης και την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων της Αστυνομίας, να διερευνήσουν τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από τον αγώνα. Το σωματείο της Λεμεσού, επιρρίπτει την ευθύνη στην Αστυνομία και κάνει λόγο για ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας.

Τα επεισόδια καταδίκασαν χθες με ανακοινώσεις τους και κόμματα, που επίσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός γηπέδων.

Φορτωμένοι με κροτίδες και πυρσούς

Αναμμένο πυρσό κρατούσε μέσα σε ιδιωτικό αυτοκίνητο νεαρός, γεγονός που προκάλεσε την προσοχή μελών της ΜΜΑΔ που ανέκοψαν το αυτοκίνητο και διενέργησαν σωματική έρευνα σε όλους τους επιβαίνοντες, οπότε αποκαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα κροτίδων. Μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχαν συνολικά έξι νεαροί προερχόμενοι από τη Λεμεσό, οι οποίοι είχαν για προορισμό το ΓΣΠ όπου θα διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας Αποέλ-ΑΕΛ. Το αυτοκίνητο των νεαρών ανακόπηκε παρά τα γήπεδα «Νουέβο Κάμπο».

Ο νεαρός που κρατούσε τον αναμμένο πυρσό βρισκόταν στο πίσω μέρος του οχήματος και στην κατοχή του μέσα σε τσαντάκι μέσης εντοπίστηκαν 53 κροτίδες, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν δύο κίτρινοι πυρσοί, μια κόκκινη εργοστασιακή φωτοβολίδα και έξι άλλες κροτίδες.Οι έξι νεαροί συνελήφθησαν για συνωμοσία και παράνομη κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών. Αφού τους εξηγήθηκε ο λόγος της σύλληψης, οι τρεις από τους υπόπτους δήλωσαν πως δεν ήταν δικές τους οι κροτίδες και τα άλλα εκρηκτικά αντικείμενα, ένας εξέφρασε παράπονο γιατί με τη σύλληψή τους  δεν θα έβλεπε τον ποδοσφαιρικό αγώνα και οι άλλοι δύο ισχυρίστηκαν ότι δεν θα έπαιρναν τα εκρηκτικά στο γήπεδο.

Οι νεαροί προσήχθησαν χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας όπου εκδόθηκαν διατάγματα διήμερης κράτησής τους. Η κράτηση των υπόπτων κρίθηκε απαραίτητη αφού αναμένεται να ληφθούν γύρω στις 25 καταθέσεις και θα διενεργηθούν έρευνες στα σπίτια τους. Παράλληλα, θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον των δύο προσώπων που προμήθευσαν τους νεαρούς με τα εκρηκτικά.

Γράφουν: Λούκας Πάρπας, Χριστάκης Γιαννακός

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s