Στο διάστημα 2010-2013 εξανεμίστηκαν 40 δισ. ευρώ

assets_LARGE_t_942_43731868ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΙΟΝ

Τη μεγάλη ύφεση που βίωσε η Ελλάδα στα χρόνια του Μνημονίου αποτυπώνουν οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ: Από το 2010 έως και το 2013 εξανεμίστηκαν 40 δισ. ευρώ από το ελληνικό ΑΕΠ, το οποίο από 222,15 δισ. ευρώ που ήταν το 2010 «προσγειώθηκε» στα 182,05 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Επίπεδα στα οποία αναμένεται να κινηθεί και φέτος, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας αναμένεται οριακή μόλις ανάπτυξη της τάξης του 0,6%. Στο «μέτωπο» της ανάπτυξης κρύβεται πάντως το «κλειδί» της σταθεροποίησης και των δημοσίων οικονομικών αλλά και της πολιτικοκοινωνικής κατάστασης στη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα παρουσιάσει στο επόμενο διάστημα το νέο, δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο, στη βάση των μελετών που έχουν συντάξει το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ και η εταιρεία McKinsey. Στόχος είναι η ανάκτηση βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια ώστε, το 2020, το ελληνικό ΑΕΠ να επανέλθει στην περιοχή των 230 δισ. ευρώ, σε προ κρίσης δηλαδή επίπεδα. Ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Φόροι – μεσοπρόθεσμο – οργανικός νόμος

Κομβικό σημείο για την πορεία της οικονομίας προς την ανάκαμψη θα είναι στο επόμενο διάστημα η δυνατότητα μείωσης του γενικού φορολογικού κόστους. Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναμένεται να περιληφθεί ρήτρα μείωσης φόρων, που θα προβλέπει πως, εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της για το πλεόνασμα και παρουσιάζει υπερβάσεις, θα μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για μείωση φόρων, κάτι που εφόσον τα στοιχεία παραμένουν θετικά, θα μπορούσε να ξεκινήσει όταν επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση, το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2014 ? 2018, που δεν θα ενσωματώνει πρόσθετα μέτρα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 5 Μαΐου. Παράλληλα στον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών είναι και η κατάθεση στη Βουλή του νέου οργανικού νόμου που θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Διάκριση ρόλων και αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων που συμμετέχουν στη δημοσιονομική διαχείριση.

2. Δημοσιονομικοί κανόνες που θα διέπουν τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

3. Χρονοδιάγραμμα κατάρτισης, σχεδιασμού, θέσπισης και υλοποίησης προϋπολογισμού και Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

4. Η ενσωμάτωση όλων των διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο, εισάγοντας την έννοια του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου και των κατάλληλων διορθωτικών μηχανισμών, σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων από τον στόχο αυτό.

5. Η θέσπιση ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα είναι επιφορτισμένο, μεταξύ άλλων, με την αξιολόγηση και τη συμμόρφωση της χώρας με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

http://www.imerisia.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s