Άρχισε η διαδικασία ίδρυσης ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο

kossovoΕπιστολή στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Κάθριν Άστον, απέστειλε η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, με αίτημα να παρατείνει τη θητεία της αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex) και να ιδρύσει ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την πλευρά μελών του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου».

Η επιστολή της προέδρου του Κοσόβου εστάλη στην ΕΕ και αναμένουμε την απάντηση από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Μετά την ανταλλαγή επιστολών, η απάντηση της κ. Άστον θα προωθηθεί στους αρμόδιους θεσμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κ. Γιαχγιάγκα, Αρμπέρ Βλαχίου στην εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στις Βρυξέλλες έχει ήδη ετοιμαστεί η απάντηση και οι θεσμοί του Κοσόβου είναι ενήμεροι για περιεχόμενό της.

Η κ. Άστον, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα επιβεβαιώσει ότι έλαβε την επιστολή από την πρόεδρο του Κοσόβου και θα ανακοινώσει ότι παρατείνεται για δύο χρόνια η θητεία της Eulex και συγκροτείται το ειδικό δικαστήριο.

«Η ομάδα εργασίας για τις ειδικές έρευνες και άλλες νομικές διαδικασίες θα συνεχιστούν έως ότου το Συμβούλιο της ΕΕ ενημερώσει το Κόσοβο ότι οι έρευνες ολοκληρώθηκαν. Το Κοσόβο μοιράζεται την ευρωπαϊκή προοπτική με τις υπόλοιπες χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Στη διάρκεια της θητείας της, η EULEX θα συμβάλει στην πρόοδο του Κοσόβου προς την περαιτέρω ενσωμάτωση στην ΕΕ» θα αναφέρει η κ. Άστον, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ογκώδης ο φάκελος της ειδικής ομάδας της ΕΕ που ερευνά το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων

Τα ονόματα 120 ηγετικών στελεχών του πρώην “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” βρίσκονται στο φάκελο του Κλιντ Ουίλιαμσον, επικεφαλής της ειδικής ομάδας που ερευνά τους ισχυρισμούς του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, Ντικ Μάρτι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Εξπρές” της Πρίστινας.

«Ο επικεφαλής εισαγγελέας της ειδικής ομάδας της ΕΕ έχει εκτενή φάκελο για εγκλήματα μελών του αποκαλούμενου “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” και αναμένεται να τον παραδώσει στο ειδικό δικαστήριο που θα ασχοληθεί με τα ευρήματα του Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μάρτι» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τονίζεται δε, ότι όλοι οι ύποπτοι θα συλληφθούν, όταν εκπληρωθούν οι νομικές προϋποθέσεις για την ίδρυση του δικαστηρίου και σημειώνεται ότι “στο φάκελο περιλαμβάνονται τα ονόματα γνωστών διοικητών του ΑΣΚ από τις περιοχές της Ντρένιτσα και της Μετόχια ή Ντουκαγκίνι, αλλά και άνθρωποι που έδρασαν κυρίως στο βόρειο τμήμα της Αλβανίας, στα σύνορα με το Κόσοβο.

Η ομάδα του Κλιντ Ουίλιαμσον ερευνά εδώ και τέσσερα χρόνια τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Ντικ Μάρτι, στην οποία περιγράφονται εγκλήματα μελών του ΑΣΚ σε βάρος Σέρβων, Ρομά και «όχι πιστών» Αλβανών μετά την αποχώρηση του σερβικού στρατού και της αστυνομίας από το Κόσοβο το 1999.

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης επικεντρώνεται στην αφαίρεση ζωτικών οργάνων απαχθέντων στο αποκαλούμενο “Κίτρινο Σπίτι” στην Αλβανία, τα οποία στη συνέχεια πωλούνταν παράνομα.

Το προεδρείο της Βουλής του Κοσόβου δεν έλαβε απόφαση

Το προεδρείο της Βουλής του Κοσόβου δεν κατάφερε να αποφασίσει αν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 17 Απριλίου, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο και την παράταση της θητείας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex).
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Πέταρ Μίλετιτς δήλωσε ωστόσο μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του Σώματος ότι υπάρχει η πιθανότητα το θέμα να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη.

«Υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες ότι θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία η πρόεδρος του Κοσόβου, ώστε τα δύο θέματα να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη την Πέμπτη» τόνισε ο κ. Μίλετιτς.

Οι Σέρβοι βουλευτές στη Βουλή του Κοσόβου νωρίτερα επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν ενιαία στάση και θα ταχθούν υπέρ της συγκρότησης του ειδικού δικαστηρίου και υπέρ της παράτασης της θητείας της Eulex.

Η Ντούντα Μπάλιε, εκπρόσωπος της βοσνιακής κοινότητας και βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας «6 plus», στην οποία μετέχουν και οι υπόλοιπες μειονοτικές κοινότητες δήλωσε ότι «όποιος διέπραξε αδικήματα, πρέπει να λογοδοτήσει γι αυτά».

Τις αναγγελίες ότι η Βουλή θα μπορούσε να διαλυθεί ήδη την επόμενη εβδομάδα και οι βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν αρχές Ιουνίου, ο κ. Μίλετιτς τις χαρακτήρισε πιθανές, εφόσον ψηφιστούν όλα τα σημαντικά ζητήματα της ημερήσιας διάταξης.

Η διευθύντρια για την Ευρώπη της οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Human Rights Watch», Λότε Λάιχτ τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι η Βουλή του Κοσόβου πρέπει να παρατείνει τη θητεία της Eulex να ψηφίσει υπέρ της πρότασης ίδρυσης του δικαστηρίου για να αποδείξει ότι το Κόσοβο τηρεί σοβαρή στάση στο θέμα του κράτους δικαίου και ότι είναι αποφασισμένο να αποδοθεί δικαιοσύνη για σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν.

http://www.pygmi.gr

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s