Ισπανία: Όχι στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

catalonia299 Ισπανοί βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης, 47 υπέρ και ένας απείχε.

Η ισπανική βουλή απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της ηγεσίας της Καταλονίας για τηΝ διεξαγωγή δημοψηφίσματος περί ανεξαρτησίας της περιοχής στις 9 Νοεμβρίου.

Όλα τα μεγάλα ισπανικά κόμματα, περιλαμβανομένου του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι και των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών, ήταν αντίθετα στο αίτημα, ενώ υπέρ του αιτήματος ψήφισαν το Βασκικό εθνικιστικό κόμμα και το εθνικιστικό κόμμα της Καταλονίας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι ένα δημοψήφισμα θα επέφερε την “οικονομική καταστροφή” τόσο της Ισπανίας, όσο και της Καταλονίας.

Στην ομιλία του ο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι η εθνική ακεραιότητα είναι αδιαίρετη: «Δεν είναι σε καμία περίπτωση αλήθεια ότι στην Καταλονία υποφέρουν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Καταλονίας υπερασπίστηκαν το δημοψήφισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Καταλονία δεν έχει μπει σε αδιέξοδο, αλλά σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, ο οποίος δεν παρέστη στη συζήτηση ενώπιον του Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Θα αναζητήσουμε το νομικό πλαίσιο για το δημοψήφισμα», συμπληρώνοντας ότι είναι πάντα ανοικτός στον διάλογο. “Κάποιοι θα ήθελαν να το παρουσιάσουν σαν το τέλος του ζητήματος, αλλά ως πρόεδρος της Καταλονίας τους λέω ότι δεν είναι αυτό το τέλος”, είπε ο Μας.

http://www.pygmi.gr

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s