Το ακριβέστερο ρολόι του κόσμου

Atomic_clockΧάνει ένα δευτερόλεπτο κάθε 300 εκατ. χρόνια και χρησιμοποιείται σε τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μέτρων, Σταθμών και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ παρουσίασε το νέο ατομικό ρολόι που θα αποτελεί στο εξής το πρότυπο μέτρησης του χρόνου στη χώρα.

Το NIST-F2 είναι τρεις φορές πιο ακριβές από τον προκάτοχό του, το NIST-F2 -που χάνει ένα δευτερόλεπτο κάθε 100 εκατ. χρόνια- και το οποίο λειτουργεί από το 1999. Χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ και υποατομικά σωματίδια για να μετρήσει την ακριβή διάρκεια του δευτερολέπτου.

Αλλά σε τι χρειάζεται τόση ακρίβεια; Σύμφωνα με τους ειδικούς του NIST, τα τηλεπικοινωνιακά και τα ηλεκτρικά δίκτυα χρειάζονται καθημερινό συγχρονισμό με ακρίβεια ενός εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου προκειμένου να λειτουργούν σωστά, ενώ τα συστήματα GPS και οι δορυφόροι που χρησιμοποιούν, χρειάζονται ακρίβεια ενός δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου την ημέρα. Αυτές και πολλές ακόμα εφαρμογές χρησιμοποιούν τα στοιχεία που θα λαμβάνουν από το ατομικό ρολόι.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η ακρίβεια του NIST-F2 -χάνει μόλις ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου την ημέρα- θα είναι βασικό στοιχείο για την επόμενη γενιά ανακαλύψεων και καινοτομιών στους τομείς που στηρίζει.

http://www.fortunegreece.com

Advertisements

One thought on “Το ακριβέστερο ρολόι του κόσμου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s