ΙΣΑ: Στα όρια της ανθρωποκτονίας η πρωτοβάθμια περίθαλψη

Γιατροί και Φαρμακοποιοί στο Κοινό Πανυγειονομικό Μέτωπο απέναντι στα προχειρολογήματα των πολιτικών Υγείας.

iatrikos-syllogos-athinas

Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας

Μόνο στην Ελλάδα όποιος είναι άνεργος είναι και ανασφάλιστος και δεν πληρώνονται ούτε οι γιατροί, ούτε τα ληξιπρόθεσμα, ούτε τρέχουσες οφειλές αλλά πιστώνουν, ως εθελοντές, το κράτος, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Σύσσωμοι γιατροί και φαρμακοποιοί ενώνονται στο Κοινό Πανυγειονομικό Μέτωπο που συγκρότησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με τις Επαγγελματικές Ενώσεις και τους λοιπούς φορείς παρόχων υγείας της χώρας για να αντιταχθεί απέναντι στις πρόχειρες, ερασιτεχνικές και ανθρωποκτόνες αλλαγές της Υγείας.

Σύσσωμοι γιατροί και φαρμακοποιοί ενώνονται στο Κοινό Πανυγειονομικό Μέτωπο που συγκρότησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με τις Επαγγελματικές Ενώσεις και τους λοιπούς φορείς παρόχων υγείας της χώρας για να αντιταχθεί απέναντι στις πρόχειρες, ερασιτεχνικές και ανθρωποκτόνες αλλαγές της Υγείας

Με κοινό γνώμονα το όφελος των ασθενών και την επιστημονική γνώση των παρόχων, γιατροί, φαρμακοποιοί, εργαστήρια, φυσιοθεραπευτές, και άλλοι πάροχοι Υγείας συστρατεύονται σε έναν αγώνα «εθνικής Σωτηρίας» της Δημόσιας Υγείας, απέναντι στα προχειρολογήματα των πολιτικών Υγείας, με στόχο τη διάσωση των ασθενών και την προώθηση μιας μεταρρύθμισης βασισμένης σε επιστημονικά κριτήρια.

Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε σήμερα Κυριακή, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης μαζί με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντο στην τελετή έναρξης του συνεδρίου του ΦΣΑ PharmHellas 2014, στα πλαίσια της κεντρικής στρογγυλής τράπεζας «Υγεία – Ωρα Μηδέν. Ενώπιος-ενωπίω»

Ο κ.Πατούλης μιλώντας για διάλυση στο Σύστημα Υγείας της χώρας μας, δήλωσε ότι στόχος του ΙΣΑ και του Κοινού Πανυγειονομικού Μετώπου είναι ο διάλογος από μηδενική βάση, οι συλλογικές συμβάσεις και η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού από το ασθενή: «Δυστυχώς σήμερα πια ,η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έγινε για λίγους. Έχει φθάσει στο όριο της ανθρωποκτονίας. Κύριοι του υπουργείου Υγείας, στην άλλη Ευρώπη όποιος είναι άνεργος είναι και ανασφάλιστος; Όχι! Στην Ελλάδα και μόνον στην Ελλάδα συμβαίνει αυτή η απανθρωπιά!».

Από την άλλη, ούτε οι γιατροί πληρώνονται, ούτε τα ληξιπρόθεσμα ούτε τις τρέχουσες οφειλές. Πιστώνουν, ως εθελοντές, το κράτος και όχι μόνο δε λαμβάνουν ούτε ένα ευχαριστώ γι αυτό, αλλά όταν έρθει η ώρα να πληρωθούν, παίρνουν ένα υποπολλαπλάσιο αυτών που δικαιούνται.

Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού, αλλά όχι του ακρωτηριασμού της Υγείας. Δεν θέλουμε τα θέματα της Υγείας να τα ρυθμίζει ένας γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Θέλουμε έναν υπουργό Υγείας, ο οποίος να “σπάει και αυγά” όταν χρειάζεται.»

Επίσης ο Πατούλης αναφέρθηκε στη μεγάλη δικαίωση του ΙΣΑ στο ΣτΕ για την αναστολή του πλαφόν συνταγογράφησης, λέγοντας: «Έτσι, ως τον Ιούνιο 2014, θα έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε ξανά τους χιλιάδες ασφαλισμένους, η οποίοι στην απέλπιδα προσπάθεια τους να βρουν ένα γιατρό που δεν έχει συμπληρώσει το πλαφόν του, έμεναν χωρίς τα φάρμακα τους, ή τα πλήρωναν από την τσέπη τους.»

Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και θεραπευτικά Πρωτόκολλα

Ο πρώτος και κύριος τρόπος εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, θεωρούμε πως είναι η σύσταση ενός Οργάνου του Υπουργείου Υγείας που θα ελέγχει τη χορήγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με ιατρική συνταγή στα φαρμακεία

«Ταυτόχρονα, μέσα από ειδική ομάδα εργασίας, αγωνιζόμαστε, μαζί με τις επιστημονικές εταιρείες και την ΗΔΙΚΑ για την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη λειτουργία των Πρωτοκόλλων με επαρκή χρόνο προσαρμογής των γιατρών και για την τροποποίηση της συνταγογράφησης, ώστε να καταστεί δυνατή η αναγραφή φαρμάκων διαφορετικών πρωτοκόλλων στην ίδια συνταγή».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή ότι η συνταγογραφία είναι ιατρική πράξη που δεν εμπίπτει σε λογιστικά κριτήρια: Το πρόβλημα δεν είναι το γενόσημο ή το πρωτότυπο, αλλά το κατάλληλο ανά ασθενή εξατομικευμένα φάρμακο. Με αφορμή την ανεξέλεγκτη εισροή αμφιβόλου ποιότητας γενοσήμων από τις τριτοκοσμικές χώρες, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη, τονίζουμε για ακόμη μία φορά την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων του ΕΟΦ στα ίδια φάρμακα post surveillance studies για την παρακολούθηση της ασφάλειας των χορηγουμένων φαρμάκων μετά την έγκριση της κυκλοφορίας τους.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος τόνισε: «Είμαστε αναγκαίοι για τον κόσμο, για την περίθαλψη, όπως είναι και ο γιατρός και ο νοσηλευτής. Ο κόσμος βρίσκει στο φαρμακείο την ανθρωπιά και όχι την ψυχρότητα των σούπερ μάρκετ. Να δούμε τι θα κάνουν όταν κλείσει ένα φαρμακείο σε ένα νησάκι ή σε ένα κορφοβούνι. Τότε, ας έρθουν να μας βρουν να μας ζητήσουν συγγνώμη.»

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 thoughts on “ΙΣΑ: Στα όρια της ανθρωποκτονίας η πρωτοβάθμια περίθαλψη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s