Προειδοποιήσεις Μόσχας σε Τουρκία και Η.Π.Α. για τα Στενά του Βοσπόρου

putin_angryΤο θέμα των Στενών του Βοσπόρου έχει έρθει για τα καλά στο προσκήνιο και όπως σας έχουμε γράψει: Η Κριμαία στην Ρωσία, το μπαλάκι στην Τουρκία…

Τα ρωσικά στρατεύματα μετακινούνται ελεύθερα εντός των συνόρων τους και ουδείς περιορισμός, διεθνής ή άλλος, υπάρχει γι’ αυτό, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιώντας ταυτοχρόνως ΗΠΑ και Τουρκία για τις παραβιάσεις της Συνθήκης του Μοντρέ, που αφορά στο καθεστώς των Στενών Βοσπόρου και Δαρδανελλίων.

«Αυτό το παραδέχονται και οι δυτικοί μας εταίροι», τόνισε ο Λαβρόφ, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νομικές ενστάσεις για την πολυσυζητημένη «αυξημένη παρουσία» ρωσικών στρατευμάτων στην Περιφέρεια του Ροστόφ, που συνορεύει με τις ανάστατες επαρχίες της Ανατολικής Ουκρανίας.

Αντιθέτως ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι παραβιάζονται οι διεθνείς κανόνες από τον αμερικανικό Στόλο, πλοία του οποίου έχουν «αρκετές φορές παρατείνει αντικανονικά την προθεσμία παραμονής τους στη Μαύρη Θάλασσα».

Αυτό συνέβη μια – δυο φορές το τελευταίο διάστημα είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η ρωσική πλευρά θα παρακολουθεί πλέον αυστηρά την τήρηση των προβλέψεων της Συνθήκης του Μοντρέ, που θέτει χρονικούς και άλλους περιορισμούς στην παραμονή εντός της λεκάνης του Ευξείνου Πόντου των πολεμικών πλοίων χωρών, οι οποίες δεν βρέχονται από τα νερά του.

«Επισημάναμε το θέμα αυτό τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Τουρκία, που είναι ιδιοκτήτης των Στενών και η αρμόδια χώρα για την τήρηση της Συνθήκης του Μοντρέ», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν τη ναυτική τους παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα.

http://www.pygmi.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s