Εξώφυλλα βιβλίων από ανθρώπινη σάρκα

book-636x400Τρία βιβλία που βρέθηκαν στα ράφια της βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ ήταν δεμένα με ανθρώπινο δέρμα. 

Οι βιβλιοθήκες αποτελούν έναν επίγειο παράδεισο για όλους τους βιβλιοφάγους.

Η μυρωδιά των βιβλίων, το γεγονός πως μπορείς να χαθείς στις σελίδες παλιών βιβλίων κάνουν κάποιους να μη μπορούν να ξεκολλήσουν από τους διαδρόμους τους.

Στις πιο παλιές βιβλιοθήκες μπορείς να βρεις σπάνιες δερματόδετες συλλογές. Έτσι συνέβη και στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, όπου τρία βιβλία από τα ράφια της βιβλιοθήκης που χρονολογείται στο 1638 είχαν μια… πιο περίεργη εμφάνιση από τα άλλα.

Τα βιβλία της ρωμαϊκής ποίησης, της γαλλικής φιλοσοφίας, και της ισπανικής νομοθεσίας δε ξεχώριζαν εξαιτίας παλαιότητας, αλλά επειδή το δερμάτινο εξώφυλλο ήταν από ανθρώπινη σάρκα.

Όσο μακάβριο κι αν ακούγεται, η πρακτική της βιβλιοδεσίας με ανθρώπινο δέρμα (Ανθρωποδερμική βιβλιοδεσία) ήταν πολύ διαδεδομένη μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα.

book2Ενώ αρχικά, η ανθρώπινη σάρκα χρησιμοποιούταν για να καλύψουν τα εξώφυλλα από ερωτικά βιβλία, προσευχητάρια, οδηγίες για μαγικά ξόρκια, αστρονομικές μελέτες, δικαστικούς φακέλους, βιβλία ανατομίας, σιγά σιγά η πρακτική χρησιμοποιήθηκε και για άλλους καταλόγους – όπως νομικά και κοινωνιολογικά βιβλία.

Συχνά τα εξώφυλλα ήταν από δέρμα πτωμάτων φτωχών, εγκαταλελειμμένων ανθρώπων και εκτελεσθέντων καταδίκων. Για τους εγκληματίες μάλιστα πίστευαν ότι με το να γδάρουν το πτώμα τους για να ντύσουν βιβλία, ήταν σαν να συνέχιζαν να τους τιμωρούν και μετά θάνατον.

Στη τελευταία σελίδα του βιβλίου Practicarum quaestionum circa leges regias, μάλιστα, είναι γραμμένο το εξής: «Το δέσιμο αυτού του βιβλίου είναι ό τι μου έχει μείνει από τον φίλο μου Jonas Wright, τον οποίο έγδαραν ζωντανό το 1632».

http://www.fortunegreece.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s