Επιτάφιος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μετά από 57 χρόνια

ammoxostosΜετά από 57 χρόνια θα τελεστεί η ακολουθία της Αποκαθήλωσης και θα ψαλούν τα εγκώμια του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η ακολουθία θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού, όπου από τον περασμένο Δεκέμβριο με άδεια του τουρκοκυπριακού καθεστώτος τελείται μια Κυριακή τον μήνα η Θεία Λειτουργία.

Της ακολουθίας της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου θα προαστεί ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας- Αμμοχώστου, Βασίλειος.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι κτίσμα, που τοποθετείται στον 15ο αιώνα και βρίσκεται μέσα στα μεσαιωνικά τείχη της Αμμοχώστου. Την τέλεση της ακολουθίας της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου, ανακοίνωσαν οι δήμαρχοι Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός και Οκτάϊ Καγιάλπ. 

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας- Αμμοχώστου, Βασίλειος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε την εξέλιξη πολύ σημαντική. «Μας χαροποιεί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι γίνονται εντατικές προετοιμασίες για την ακολουθία, η οποία θα τελεστεί μετά από πολλές δεκαετίες. «Μάλιστα γίνονται διευθετήσεις για να καταστεί δυνατή και η λιτάνευση του Επιταφίου σε κάποιους δρόμους της εντός των τειχών Αμμοχώστου» είπε.

Ήδη, σημείωσε, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από πλήθους κόσμου και έχουν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν δύο χιλιάδες άνθρωποι. «Βεβαίως δεν θέλουμε να περιοριστεί η τέλεση Θείας Λειτουργίας και άλλων ακολουθιών στον ‘Αγιο Γεώργιο Εξορινό, αλλά να λειτουργήσουν και άλλες εκκλησίες και να υπάρξει βιώσιμη λύση του κυπριακού, ώστε με ακόμη καλύτερες συνθήκες να μπορέσουμε να λειτουργούμε όλες τις εκκλησίες μας και να τις συντηρήσουμε» τόνισε ο κ. Βασίλειος.

Ο δήμαρχος, Αλέξης Γαλανός, μας δήλωσε ότι θα είναι «μια μεγάλη μέρα για την Εκκλησία και την συμφιλίωση». Επίσης, είπε ότι θα προσκληθούν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι και ξένοι πρέσβεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, συνεχάρη του δύο δημάρχους για την πρωτοβουλία τους. Μιλώντας στο ΡΙΚ είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τέτοιες ενέργειες, γιατί είναι στο πνεύμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s