Επιστημονική εξήγηση: Γιατί το έμφραγμα «παραμονεύει» στις 6.30 το πρωί

emfragma-660_5Οι ειδικοί είχαν παρατηρήσει πριν από πολλά χρόνια ότι οι πιθανότητες να υποστεί κάποιος έμφραγμα δεν είναι σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά παρουσιάζουν διακυμάνσεις, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υπάρχει νωρίς το πρωί. Ωστόσο η ακριβής αιτία αυτού του φαινομένου παρέμενε έως τώρα άγνωστη.

Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστώνη, και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, θέλησαν να εξακριβώσουν εάν αυτό μπορεί να σχετίζεται με μία πρωτεΐνη που λέγεται αναστολέας του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου (PAI-1).

Η πρωτεΐνη αυτή είναι γνωστό ότι αναστέλλει την διάσπαση των θρόμβων, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό συμβάλλοντα παράγοντα στα εμφράγματα και στα εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές επιστράτευσαν 12 υγιείς ενήλικες εθελοντές και τους παρακολούθησαν επί δύο εβδομάδες.
Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης οι εθελοντές άλλοτε ακολουθούσαν μία ρουτίνα που συγχρονιζόταν με το βιολογικό ρολόι (λ.χ. έμπαιναν νωρίς για ύπνο) και άλλοτε ακολουθούσαν μία ρουτίνα αποσυγχρονισμένη από το βιολογικό ρολόι (λ.χ. δούλευαν νύχτα).

Αυτό έγινε επειδή οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν υπάρχουν διακυμάνσεις στα επίπεδα της PAI-1 και αν αυτές οφείλονται στο βιολογικό ρολόι ή επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής.

Οι εθελοντές υποβάλλονταν επίσης σε συχνές μετρήσεις των επιπέδων της PAI-1 στο αίμα τους.
Οπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Blood», διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένας αυστηρός ρυθμός διακύμανσης στην παραγωγή της PAI-1, ο οποίος δεν επηρεαζόταν από τον τρόπο ζωής.
Τα υψηλότερα επίπεδά της παρατηρούνταν επίμονα στις 6.30′ το πρωί.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ο κιρκάδιος ρυθμός ή βιολογικό ρολόι του οργανισμού παίζει ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων νωρίς το πρωί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Σέερ, διευθυντής του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας στο Brigham and Women’s και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου του Χάρβαρντ.

«Υποδηλώνουν επίσης ότι τα επίπεδα της PAI-1 είναι ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε συμπεριφορικές και περιβαλλοντικές επιρροές, και συνεπώς μπορεί να εξηγούν τα αυξημένα καρδιαγγειακά επεισόδια νωρίς το πρωί στους ευάλωτους ανθρώπους».

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να ελέγξουν εάν και πως μεταβάλλονται τα επίπεδα της PAI-1 στους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως είναι οι πάσχοντες από παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s