Στο ευρωκοινοβούλιο η δραματική κατάσταση της Υγείας

Φωτογραφία από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Του Κώστα Βασιλάκη

Πήρε «δρόμους και σοκάκια» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου και μέλος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Κώστας Νικολαράκης, προκειμένου να ενημερώσει για τη δραματική κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, μετά τα μέτρα λιτότητας που έφεραν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στο δημοσιογράφο, Νίκο Ψιλάκη, ο κ. Νικολαράκης εμφανίστηκε ιδιαιτέρα προβληματισμένος γιατί στο κέντρο των Ευρωπαϊκών αποφάσεων, δεν ξέρουν απολύτως τίποτα για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και τα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας, αλλά το μόνο που γνωρίζουν είναι τα τεχνοκρατικά στοιχεία, «της δήθεν μεταρρύθμισης της υγείας στη χώρα μας».

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε:

«Εδώ χτυπά η καρδιά της Ευρώπης, 3000 χιλιόμετρα όμως από εδώ, σπαράζει και ραγίζει η καρδιά του Έλληνα πολίτη. Εμείς οι Έλληνες γιατροί δεν ήρθαμε εδώ για να ζητήσουμε ελεημοσύνη. Ήρθαμε να σας ενημερώσουμε ότι όπως κάθε οικονομική κρίση αυτού του μεγέθους, σαν αυτή που πλήττει την πατρίδα μας σήμερα, συνοδεύτηκε από κρίση ανθρωπιστικής φύσεως. Τα ίδια έχουν γίνει στο παρελθόν, έτσι γίνεται και σ’ εμάς σήμερα. Το ζήτημα της υγείας στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μείζον πρόβλημα ανθρωπιστικής φύσεως».

Αδιάσειστα στοιχεία

Ο κ. Νικολαράκης αναφέρθηκε στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τους τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας με ετήσια έσοδα κάτω από 4.000 ευρώ, για τους ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, για τους 750.000 ανθρώπους που είναι πλέον ανασφάλιστοι και δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, για εκείνους που δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα φάρμακά τους.

Στάθηκε ιδιαίτερα στα χιλιάδες παιδιά που δεν εμβολιάζονται πλέον στη χώρα μας, αφού οι γονείς τους είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι και δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να αγοράσουν τα εμβόλια. Μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων AIDS, για την αύξηση κατά 30% των ασθενών που προσέρχονται στα κρατικά θεραπευτικά ιδρύματα τα τελευταία 4 χρόνια και πολλά άλλα.

Ο κ. Νικολαράκης ενημέρωσε, παραθέτοντας στοιχεία, τους ευρωβουλευτές και τον Επίτροπο υγείας, για τις μητέρες που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους στο μεγαλύτερο μαιευτήριο της Αθήνας γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος γέννησης και ανατροφής τους παιδιού τους.

Στάθηκε στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου εργάζεται, στο οποίο πριν το 2009 υπήρχαν 68 γιατροί και τώρα έχει 48, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερο όγκο εργασίας.

Οι ευρωβουλευτές είδαν σειρά φωτογραφιών που κρατούσε μαζί του, όπου φαινόταν άνθρωποι με παραπληγία οι οποίοι περίμεναν να εξεταστούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, η οποία δεν τους κρίνει ανάπηρους σε ποσοστό 100% με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται το σχετικό επίδομα.

Σήμερα στην Ελλάδα 80.000 άνθρωποι βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου, αδύναμοι να εργαστούν και να κινηθούν, περιμένοντας τις επιτροπές στις οποίες πρέπει να παρουσιαστούν πάνω σε φορεία και αναπηρικά καροτσάκια για να εξεταστούν.

Συνεχίζοντας στην αφήγησή του στο Ράδιο Κρήτη και στο Νίκο Ψιλάκη, είπε ότι όσα στοιχεία παρουσίασε και αυτά που ανέφερε, φαίνεται να έγιναν κατανοητά από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, ενώ διαπίστωσε πως σε δύο σημεία μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε την παρέμβαση τους.

Το ένα έχει να κάνει με τα μη εμβολιασμένα παιδιά και το άλλο με τους κατάκοιτους ασθενείς που περιμένουν να περάσουν από επιτροπές. Ο κ Νικολαράκης φέρεται αποφασισμένος να φτάσει το θέμα μέχρι και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς όπως είπε “ως γιατροί δεν θεραπεύουμε νούμερα αλλά ανθρώπους”

πηγή: tvxs.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s