Ευρω-ελεγκτές: Δικέφαλο τέρας η τρόικα, κοινωνική χρεωκοπία στην Ελλάδα

Δριμεία κριτική στην τρόικα άσκησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Στρασβούργο οι εισηγητές των δύο εκθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τριμερούς στις χώρες που δέχτηκαν προγράμματα στήριξης.

Ο ευρωβουλευτής Αλεχάντρο Θέρκας χαρακτήρισε την τρόικα «δικέφαλο τέρας» ενώ ο Λιέμ Χόνανγκ Νγκογκ (της έκθεσης Κάρας) επεσήμανε ότι δεν έχει «ξεκάθαρο νομικό θεμέλιο».

Οι εκθέσεις των δύο ευρωβουλευτών συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη, όπου νωρίτερα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, έκανε λόγο για συνεισφοράς της τρόικας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως επεσήμανε όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται βιαστικά, «κατά τη διάρκεια της νύχτας», χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προεργασία.

«Μπορεί να βρεθούμε με ένα πρόγραμμα που έχει σώσει τις τράπεζες και τους μετόχους», αλλά θα «έχει καταδικάσει τους πολίτες στην φτώχια, την ανεργία, χωρίς περίθαλψη, χωρίς φαρμακοϊατρικό υλικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρθηκε σε «τριτοκοσμικές συνθήκες», κατάρρευση της κρατικής πρόνοιας και «διάλύση των εγγυήσεων» των εργαζομένων.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την Ελλάδα ο ευρωβουλετής Αλ. Θέρκας υπογράμμισε τις  συνθήκες κατάρρευσης των εργασιακών συνθηκών και έκανε λόγο για «κοινωνική χρεοκοπία».

«Χρειαζόμαστε ένα Σχέδιο Μάρσαλ για τη Νότια Ευρώπη», συμπλήρωσε.«Αυτό είναι μία άνευ προηγουμένου κοινωνική καταστροφή […] Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί στην Ευρώπη», κατέληξε ο Αλ. Θέρκας.

Ο Λιέμ Χόνανγκ Νγκογκ, από την πλευρά του σημείωσε πως η τρόικα δεν έχει «ξεκάθαρο νομικό θεμέλιο» και επικεντρώθηκε στην ανάγκη εκδημοκρατισμού της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τις χώρες προγράμματος. Υπάρχει ανάγκη για «περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια», επεσήμανε.

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για την υπερψήφιση των δύο εκθέσεων στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει πως «θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε έτσι μία δήλωση για τη δράση της τρόικα».

 

πηγή: tvxs.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s