Το καθισιό σκοτώνει 3,3 εκατ. ανθρώπους ετησίως

kathisioΘεωρείται τέταρτη αιτία θανάτου.

Βαρύ φόρο τιμής στον …καναπέ πληρώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, με τη σωματική αδράνεια να ευθύνεται για 3,3 εκατομμύρια θανάτους, σε ετήσια βάση.

Μπορεί τα νούμερα να ακούγονται υπερβολικά, ωστόσο, τα στοιχεία προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αναγορεύουν τη σωματική αδράνεια, ως την τέταρτη συνηθέστερη αιτία θανάτων, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με άρθρο, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «British Journal of Sports Medicine», η σωματική αδράνεια είναι ασθένεια και το χειρότερο, θανατηφόρα. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο εν λόγω άρθρο, η σωματική αδράνεια, πέραν από το προφανές κόστος σε ανθρώπινες ζωές, έχει βαρύτατες οικονομικές συνέπειες και μεγάλη επιβάρυνση στα ανά χώρα συστήματα υγείας. Το εν λόγω κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο, ειδικά αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η σωματική αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά άλλων σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιακά επεισόδια, τα οικιακά ατυχήματα και η κατάθλιψη.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, κάθε άλλο παρά εξαίρεση αποτελεί στον θλιβερό αυτό κανόνα, με τα σχετικά στοιχεία να είναι μάλλον απογοητευτικά.

Στη χώρα μας, το 90% των ενηλίκων αναφέρει ότι γυμνάζεται λιγότερο από δυο ώρες την εβδομάδα, ενώ το 37% των Ελλήνων περπατά λιγότερο από δυο ώρες την εβδομάδα.

Και το πρόβλημα φαίνεται ότι ξεκινάει πολύ νωρίς και μάλιστα από τον ευαίσθητο σχολικό πυρήνα, καθώς στην Ελλάδα το 60% των σχολείων αφιερώνει λιγότερο από 1 με 2 ώρες την εβδομάδα στο μάθημα της γυμναστικής.

«Γονατίζουν» τα συστήματα υγείας

Όσον αφορά την οικονομική διάσταση του προβλήματος, τις απώλειες σε χρήμα υπογραμμίζουν με τα πλέον μελανά χρώματα τα διαθέσιμα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, που κυμαίνεται μεταξύ 1% και 2,6%, του συνολικού κόστους υγειονομικής περίθαλψης διεθνώς, αποδίδεται στη σωματική αδράνεια.

Το δε ποσοστό των άμεσων ιατρικών δαπανών για καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω αδράνειας, κινείται σε παρόμοια επίπεδα (1,5% έως 3%).

http://www.iefimerida.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s