Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!»

gianoukovits-symfwnia-660Οι διαβουλεύσεις διήρκησαν όλο το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο Κίεβο, μεταξύ του προέδρου Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών ευρωπαίων υπουργών, του γάλλου Λορέν Φαμπιούς, του γερμανού Σταινμάγιερ και του πολωνού Σικόρσκι.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και έγινε δεκτή από την αντιπολίτευση στις 3 το απόγευμα. Η συμφωνία θεωρείται ένα βήμα προς την κατάπαυση των εχθροπραξιών αλλά δεν ικανοποιεί όλες τις πλευρές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην κεντρική πλατεία οι διαδηλωτές φωνάζουν ρυθμικά «Οχι συμφωνία, μόνο παραίτηση».

Τι προβλέπει η συμφωνία:

1. Επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004

Πρόκειται για τη βασική απαίτηση της αντιπολίτευσης. Το Σύνταγμα αναθεωρήθηκε το 2004, μόλις ξέσπασε η Πορτοκαλί Επανάσταση και ανακήρυξε την πρώην σοβιετική δημοκρατία σε κοινοβουλευτική πρωθυπουργική δημοκρατία.

Η αναθεώρηση εκρίθη αντισυνταγματική το 2010 και από τότε δόθηκαν περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο της χώρας. Αυτό εκρίθη ως ένα βήμα προς τα πίσω από την αντιπολίτευση η οποία διεκδίκησε από τον περασμένο Ιανουάριο ένα νέο σύνταγμα. Αυτό θα επιτευχθεί σε 48 ώρες, με επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, σύμφωνα με την Washington Post ώστε να κατευναστούν οι αντιθέσεις.

2. Πρόωρες εκλογές

Το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2014. Αυτό κρίθηκε πολύ μακρινό από την αντιπολίτευση αφού δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή στην ηγεσία της χώρας.

3. Νέα κυβέρνηση συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός της χώρας παραιτήθηκε αρχές Ιανουαρίου και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Σεργκέι Αρμπούζοφ, ο οποίος θεωρείτα άνθρωπος του Γιανουκόβιτς. Τώρα η αντιπολίτευση δέχεται να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας με τον όρο να παραιτηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί εντός των επόμενων 10 ημερών, όπως αναφέρουν το BBC και το CNN.

Πάλι τα τεθωρακισμένα στην πλατεία

Παρά την ανακοίνωση του προέδρου Γιανουκόβιτς για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις όσο και οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης παραμένουν στις θέσεις τους και απ’ ό,τι φαίνεται ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων.

Ηδη όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές, στο Κίεβο παρατηρείται αυξημένη κίνηση ενόπλων ομάδων των δυνάμεων ασφαλείας και τεθωρακισμένων οχημάτων, ενώ οι διαδηλωτές αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στην πλατεία Ανεξαρτησίας και άλλα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας.

http://www.iefimerida.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s