Το ριγανέλαιο καταπολεμά τον νοροϊό

 riganelaioΗ λύση για την αντιμετώπιση του νοροϊού φαίνεται ότι βρίσκεται στη φύση.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι μια ουσία που βρίσκεται στο ριγανέλαιο μπορεί να καταπολεμήσει τη δράση του και τα δυσάρεστα αποτελέσματά της.

Ο νοροϊός αποτελεί την πιο συχνή αιτία ιογενούς γαστρεντερίτιδας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους, προκαλώντας συμπτώματα όπως είναι η διάρροια, η ναυτία, ο πυρετός κτλ.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το ριγανέλαιο περιέχει την ουσία καρβακρόλη, η οποία ευθύνεται για το άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση του, ενώ έχει την ικανότητα να διασπά το σκληρό στρώμα πρωτεϊνών που περιβάλλει τον νοροϊό.

Έτσι, το καθιστά πιο ευάλωτο στα αντιμικροβιακά, τα οποία μπορούν να περάσουν στο εσωτερικό του και να τον καταστρέψουν.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις της καρβακρόλης σε ποντίκια που είχαν προσβληθεί από τον νοροϊό και διαπίστωσαν ότι έχει έναν μοναδικό τρόπο να του επιτίθεται.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ερευνήτρια δρ Kelly Bright, ο τρόπος αυτός καθιστά τη δράση της ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ιού, καθώς μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα μέσω των σταγονιδίων της ατμόσφαιρας, αλλά και μέσω μολυσμένων τροφών και ροφημάτων.

Μάλιστα, οι επιφάνειες στις οποίες μπορεί να υπάρχουν σταγονίδια του ιού δεν απολυμαίνονται από όλα τα καθαριστικά, γι’ αυτό και οι επιστήμονες συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή.

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Applied Microbiology.

http://www.naftemporiki.gr/story/765961

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s