Οι τέσσερις δυνάμεις προς την αφύπνιση

images.jpgμονοπατι αφυπνισηςΗ αφύπνιση συνήθως έρχεται και όχι πάντα,  μετά από μια απότομη και δυσάρεστη αλλαγή στον τρόπο που βιώνουμε την ζωή μας και που έχουμε προγραμματίσει ή δρομολογήσει με τον νου μας να ζήσουμε, με συγκεκριμένο τρόπο.  

Σε κανένα δεν του αρέσει να του χαλούν τα σχέδια και ειδικά του νου που έχει ανάγκη  να ελέγχει και να σιγουρεύεται ότι όλα πάνε καλά, βάση του σχεδίου ή του πλάνου του.

Έτσι η απώλεια μιας δουλειάς, ενός συντρόφου, υγείας ή μιας εμπειρίας που επενδύσαμε και νομίζαμε ότι επειδή την προγραμματίσαμε θα γίνει, μας ανατρέπει τον έλεγχο και την ταυτότητα μας.

Μας δημιουργεί ανασφάλεια, αποπροσανατολισμό και δυσφορία που μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας.

Η στροφή προς τον εαυτό μας δημιουργεί ερωτήματα.

Ποιος αλήθεια είμαι χωρίς την δουλειά, τον σύντροφο, την υγεία μου;

Κι αν δεν είμαι αυτός που ήμουν μέχρι τώρα, ποιος αλήθεια είμαι;

Τι θα γίνει στο μέλλον;

Τι λάθος έκανα;

Θέλω να αλλάξω αυτό που είμαι;

Η ανατροπή του πλάνου της ζωής μας που προκαλείται και που συνήθως νομίζουμε ότι φταίνε οι άλλοι γι αυτό που πάθαμε,   αλλά  και οι απορίες που δημιουργούνται από αυτή την ανατροπή, είναι η πρόκληση του εαυτού  να γυρίσεις  κοντά του.

Τότε σε κάποιους γεννιέται  η επιθυμία  να εξετάσουν την αιτία που τους έφερε πόνο, να δουν τι έφταιξε  στον εαυτό τους και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του αποτελέσματος στην εμπειρία τους.

Η πρώτη δύναμη που είναι η ΠΡΟΘΕΣΗ έχει ήδη ενεργοποιηθεί  κι όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος  είναι στον δρόμο.

Ο δάσκαλος μπορεί να είναι ένα βιβλίο, ένας  άνθρωπος ή  ίδια η εμπειρία του, οτιδήποτε μπορεί να  είναι. Σίγουρα είναι όμως  αυτό που χρειάζεται ο μαθητής,  όταν βάζει την πρόθεση έστω και ασυνείδητα να διδαχτεί.

Η δυσάρεστη εμπειρία που είχε είναι το καταλληλότερο όχημα που του στέλνει η ζωή για να τον ξυπνήσει.

Η πρόθεση είναι η αρχή ενός ταξιδίου χωρίς τέρμα.

Ο δάσκαλος ξυπνά στον μαθητή την δεύτερη δύναμη την ΘΕΛΗΣΗ.

Η θέληση είναι η κινητήριος δύναμη που τον παρακινεί να βαδίσει στο μονοπάτι της επίγνωσης.

Είναι αυτή που του χτυπά μαλακά την πλάτη για να ανακαλύψει τα βήματα στο βιβλίο της γνώσης και της αλήθειας. Το βιβλίο είναι ο εαυτός του, η παρουσία του,τα γράμματα ειναι οι εμπειρίες του.

Αυτή η δύναμη έχει πάθος, περιέργεια και ώθηση.

Αρχικά ανακαλύπτει όλο και περισσότερο τον εαυτό του  και την αυθεντικότητα του.

Σ αυτό το στάδιο αρχίζει να συνειδητοποιείται για την ταυτότητα που έχει δημιουργήσει. Εδώ προβάλλεται όλο το παρελθόν  και η δυσφορία του.

Δημιουργούνται αντιστάσεις που τον καλούν να γυρίσει πίσω, στην παλιά του ταυτότητα και προσωπικότητα που είχε μέχρι τότε  συναρμολογήσει προσεκτικά και μεθοδικά . Την προσωπικότητα του την γνωρίζει και νιώθει ασφαλής.

Οι αντιστάσεις είναι το εγώ του που αρχίζει να αποσυναρμολογείται όσο αφυπνίζεται συνειδησιακά.

Τότε ακριβώς ενεργοποιείται η τρίτη δύναμη η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ  ή αν θέλετε  η ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ που τον βοηθά να διαχειριστεί τον θυμό, την θλίψη και τον φόβο που νιώθει για τις πράξεις, τις σκέψεις  που τον ταλαιπώρησαν μέχρι τώρα και έριχνε το φταίξιμο αλλού.

Αναγνωρίζει τις αντιστάσεις που του προβάλει ο νους και πειθαρχεί ακόμη και στην δυσφορία που νιώθει.

Είναι αποφασισμένος να ξετυλίξει όλο το κουβάρι της προσωπικότητας  και να εξερευνήσει με ακεραιότητα τον αυθεντικό εαυτό του, επιτρέποντας του να νιώθει όπως αισθάνεται.

Η  τετάρτη  δύναμη  που είναι η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ έχει εδραιωθεί και είναι αποτέλεσμα της πορείας του από τα προηγούμενα τρία στάδια.

Νιώθει ασφαλής και προστατευμένος  στο μονοπάτι του γιατί έμαθε, ότι όλη η εμπειρία της ζωής του ήταν η κατάλληλη για την διαδικασία της αφύπνισης του εαυτού.

Γνωρίζει πια καλά ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος , υπάρχει  μόνο το κατάλληλο .

Έχει μάθει να αποδέχεται τον εαυτό του και αντιμετωπίζει σαν οδηγό την δυσφορία, που του δείχνει τι θα πρέπει να δει και να λύσει.

 Τον υποστηρίζει και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της εμπειρίας του.

 Απελευθερώνει τον εαυτό του από πεποιθήσεις και σκέψεις που τον περιορίζουν.

Μαθαίνει να αγαπά τον εαυτό του και να τον συγχωρεί.

Γίνεται πιο συνειδητός και υπεύθυνος στον εαυτό και γύρω του.

Οι τέσσερις δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί με σοφία, σαν υποβοηθητικοί τροχοί που μας βοηθούν να κυλούμε απαλά στον δρόμο της αφύπνισης του εαυτού.

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν για τον δρόμο της αφύπνισης, άλλοι  μένουν στην πρόθεση, αλλοι  στο στάδιο της θέλησης  κι άλλοι εξακολουθούν και συνεχίζουν περνώντας από το κάθε στάδιο ανάλογα με τον δικό τους χρόνο.

Αυτό που καταθέτω από την προσωπική μου εμπειρία είναι ότι το μονοπάτι είναι συνεχές και αδιάκοπο έχοντας  μικρές ανάπαυλες ξεκούρασης.

Το μονοπάτι για τον καθένα μπορεί να είναι  διαφορετικό και ξεχωριστό. Όλα όμως καταλήγουν σε έναν δρόμο.

Στον δρόμο της εξελισσόμενης συνειδητότητας.

Advertisements

2 thoughts on “Οι τέσσερις δυνάμεις προς την αφύπνιση

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s