«Βόμβα» Στουρνάρα: Προαναγγέλλει κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ στα νησιά

stournaras-660_46Ήρθε η ώρα του τέλους, όπως φαίνεται, για τον μειωμένο κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, καθώς σε συνέντευξη του στη γαλλική Liberation ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προαναγγέλλει τη κατάργηση των φορολογικών εξαιρέσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στον ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά αλλά και στους αγρότες!

Με βάση τα όσα προβλέπει σήμερα η φορολογική νομοθεσία, ισχύουν μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στην παράδοση αγαθών που γίνονται στα νησιά των νομών Δωδεκανήσου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων και στα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο.

Η μείωση δεν ισχύει μόνο για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα. Η ίδια μείωση συντελεστών ισχύει και στις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στα νησιά αυτά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, μόνο από αυτή την εξαίρεση η απώλεια εσόδων υπολογίζεται στα 291 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ συνολικά από τις φοροαπαλλαγές και τις φορολογικές εξαιρέσεις σε εισόδημα, ακίνητα, ΕΦΚ οι απώλειες εσόδων ανέρχονται στα 4,3 δισ ευρώ.

Όσον αφορά στους αγρότες, η υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων από 1/1/2014 ήταν η προαναγγελία και της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος, στο οποίο υπάγεται το 80% των αγροτών, δηλαδή πάνω από 500.000 αγρότες, με βάση το οποίο επιστρέφεται το 6% του ΦΠΑ στους αγρότες με βάση τα τιμολόγια πώλησης προϊόντων.

Όπως επισημαίνουν, πάντως, οι γνωρίζοντες, δεν είχε ξεκαθαριστεί ακόμα το εάν η υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων θα ίσχυε για όλους ή από κάποιο ύψος ακαθάριστου εισοδήματος και πάνω (30.000 ευρώ), όπως υπήρχε η σχετική εισήγηση, κάτι που σημαίνει ότι η γενική κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ θα θίξει το σύνολο των αγροτών.

http://www.iefimerida.gr

One thought on “«Βόμβα» Στουρνάρα: Προαναγγέλλει κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ στα νησιά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s