Επιστρέφουν στην Ελλάδα 118 αρχαία νομίσματα

NOMISMATA4Μεγάλη η αξία τους – Δείτε φωτογραφίες

Σήμερα το απόγευμα… επαναπατρίζονται από την Ελβετία 118 αρχαία ελληνικά νομίσματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας του 5ου π.Χ., την επιστροφή των οποίων η Ελλάδα διεκδίκησε από τις ελβετικές αρχές δια της δικαστικής οδού.

Τα νομίσματα που εκτιμάται ότι προέρχονται από λαθρανασκαφή στη Β. Ελλάδα, είχαν εντοπιστεί και κατασχεθεί από τους Ελβετούς το Νοέμβριο του 2011 στην κατοχή Βέλγου υπηκόου, κατά την άφιξή του τελευταίου στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης από τη Θεσσαλονίκη.

NOMISMATA1Ενώ όλα αρχικά έδειχναν αρχικά ότι τα νομίσματα θα επιστραφούν στην Ελλάδα ως προϊόν αρχαιοκαπηλίας, η υπόθεση άρχισε να περιπλέκεται και εξελίσσεται από το καλοκαίρι του 2012 σε δικαστικό θρίλερ, όταν το ελβετικό δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση, απεφάνθη να επιστραφούν τα νομίσματα στο Βέλγο, και διέταξε την άρση της κατάσχεσής τους, έχοντας αμφιβολίες για την παράνομη εισαγωγή τους στην Ελβετία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Βέλγου κατηγορούμενου, τα νομίσματα είχαν αγοραστεί νόμιμα στην Αγγλία.

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και οι δικαστικές αρχές στην Θεσσαλονίκη κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενώ λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης διορίστηκε νομικός παραστάτης για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία, με σκοπό να αποτραπεί η παράδοση των σπάνιων νομισμάτων στο Βέλγο.

NOMISMATA2Η ελληνική πλευρά κατάφερε να πετύχει με ασφαλιστικά μέτρα στη Ζυρίχη την κατάσχεση των νομισμάτων, ενώ λίγους μήνες αργότερα η Εισαγγελία Ζυρίχης επικύρωσε την κατάσχεση. αυτή τη φορά υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Στην Ελλάδα, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη κατά του Βέλγου, ο οποίος λίγο πριν την απολογία του τον περασμένο Φεβρουάριο έδωσε μετά από εξώδικες διαπραγματεύσεις την συναίνεση του στις ελβετικές αρχές για την επιστροφή των νομισμάτων στο ελληνικό Δημόσιο. Λίγο αργότερα, η Εισαγγελία Ζυρίχης διέταξε αμετάκλητα την επιστροφή των εν λόγω αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

NOMISMATA6Τα νομίσματα, παραδόθηκαν σήμερα το πρωί στο Αεροδρόμιο της Ζυρίχης από την ελβετική Εισαγγελία στο δικηγόρο κ. Ηλία Μπίσια, στον οποίο είχε ανατεθεί στην υπόθεση αυτή η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία και αναμένεται να φθάσουν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα.

http://lefteria.blogspot.gr/2013/05/118.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s